Odličan recept za koji vam je potrebno svega pola sata. Uživajte!
Sastojci
- četiri jajeta (ohlađena)
- 250 grama tamne čokolade, grubo izlomljene
- 120 grama putera (isijecite ga na 16 komadića)
- 500 ml slatke pavlake
- čokoladne mrvice (šarene ili obične) za posipanje (po želji).
Priprema
Miješajte jaja mikserom dok im se volumen ne udvostruči (oko pet minuta). U međuvremenu, na pari, u jednoj zdjeli, otopite čokoladu i puter. Nakon toga smjesi dodavajte po jednu trećinu umućenih jaja i svaki put dobro izmiješajte.
Dobiveno “tijesto” ubacite u male kalupe za mafine (možete koristiti i kalup normalne veličine, ali imajte na umu da ćete u tom slučaju dobiti veće kolače, a vjerovatno vam i ova količina tijesta neće biti dovoljna da popunite cijeli kalup). Pecite na temperaturi od 160 stepeni 15 do 20 minuta (sve dok se kolač blago ne podigne i dok se na površini ne formira tanka kora). Kalup izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte folijom i ubacite u frižider preko noći, da se stegne.
Prije serviranja, kolačiće pažljivo izvadite iz kalupa te na svaki nanesite slatku pavlaku od koje ste prethodno napravili šlag. Pospite mrvicama (po želji) i servirajte.
(Ženskiportal.ba)