Božić bez aromatičnih začina poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića nije potpun. Osim što se mogu dodati u razne blagdanske kolačiće, odlični su u kombinaciji s jabukama.
Cimet i jabuke mogu biti samostalan desert ili se od njih može napraviti pekmez od jabuka koji će imati pravi božićni okus! S obzirom da ne sadrži konzervanse, ne može stajati dugo. Ali to zasigurno neće biti problem jer će se pojesti u kratkom roku!
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- cimet
- 2 klinčića
- 1/4 kašičice đumbira u prahu
- 1 limun
- 200-250 g šećera
- vanilin šećer
Priprema:
1. Ogulite jabuke pa ih naribajte
2. Naribajte limunovu koricu i iscijedite sok od limuna
3. U posudu stavite jabuke, limun, šećer, vanilin šećer i začine
4. Dodajte 100 ml vode i miješajući kuhajte oko 30 minuta
5. Kada je dovoljno gusto, premjestite pekmez u oprane i zagrijane staklenke
(kiwi.hr)