Recept dana: Božićni pekmez od jabuka
Foto: Tuzlanski.ba

Božić bez aromatičnih začina poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića nije potpun. Osim što se mogu dodati u razne blagdanske kolačiće, odlični su u kombinaciji s jabukama.

Cimet i jabuke mogu biti samostalan desert ili se od njih može napraviti pekmez od jabuka koji će imati pravi božićni okus! S obzirom da ne sadrži konzervanse, ne može stajati dugo. Ali to zasigurno neće biti problem jer će se pojesti u kratkom roku!

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • cimet
  • 2 klinčića
  • 1/4 kašičice đumbira u prahu
  • 1 limun
  • 200-250 g šećera
  • vanilin šećer

Priprema:

1. Ogulite jabuke pa ih naribajte

2. Naribajte limunovu koricu i iscijedite sok od limuna

3. U posudu stavite  jabuke, limun, šećer, vanilin šećer i začine

4. Dodajte 100 ml vode i miješajući kuhajte oko 30 minuta

5. Kada je dovoljno gusto, premjestite pekmez u oprane i zagrijane staklenke

(kiwi.hr)