Pripremite breskve i šljive i ispecite ovaj vikend fantastičnu voćnu pitu.
Ova jednostavna poslastica oduševit će ljubitelje breskve i šljive. Još je važnije da za pripremu ne treba puno vremena.
Sastojci:
Tijesto za pitu
5 velikih šljiva, prerezanih na pola
3 breskve, očišćene i prerezane na pola
100 g šećera
4 kašike škroba kukuruza ili krompira
1 jaje
Malo soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Stavite šljive i breskve u veliku zdjelu. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer i škrob, a zatim ubacite u zdjelu s voćem.
Neka ta kombinacija odstoji 5 minuta, a potom stavite na tijesto za pitu. Gornji dio prekrijte s ostatkom tijesta te po sredini odrežite proreze. Ostavite tako 20 minuta.
Pomiješajte sol i jaje te nanesite to na pitu. Stavite pitu u rernu i pecite na toj temperaturi 20 minuta.
Smanjite temperaturu na 130 stepeni i pecite dok kora nije smeđe, odnosno zlatne boje. Neka se pita malo ohladi prije seviranja. (Ordinacija.hr)