Uživajte u neobičnom receptu modifikovanog poznatog deserta, koji donosi 24kitchen.
Sastojci za palačinke: 200 ml gazirane vode, 600 ml mlijeka, 300 g brašna,
4 jaja, 1 kašika otopljenog maslaca, plus dodatno za mazanje, 40 g šećera, 1 prstohvat soli, 1 kašičica instant kafe, 3 kašičice kakaa.
Krema: 500 g mascarponea, 300 ml tečnog slatko masnog vrhnja, 60 ml marsala vina, 200 g šećera za glazuru, 1 štapić vanilije, 4 žumanjca, kakao za ukrašavanje.
Postupak pripreme:
Za palačinke, umutite brašno, jaja, maslac, kafu, kakao, so, šećer, mlijeko i gaziranu vodu u posudi. Ostavite smjesu u frižider 30 minuta.
Ispecite tanke palačinke u nauljenoj tavi.
Za kremu, pomiješajte žumanca, marsalu i šećer i kuhajte na pari dok se ne zgusne. Skinite i ostavite da se ohladi.
Umutite slatko vrhnje.
Pomiješajte mascarpone sa žumanjcima i vanilijom, a zatim sa umućenim vrhnjem.
Poslažite palačinke jednu na drugu. Premažite ih kremom i pospite kakaom.
Na kraju, tortu prelijte kremom i ostavite je da se ohladi najmanje četiri sata. Prije posluživanja, pospite je kakaom. (Tuzlanski.ba)