Tiramisu je, bez konkurencije, najpopularnija poslastica sa kafom na svijetu.
Ovaj desert potiče iz Italije, a vjeruje se da je originalni recept za tiramisu nastao prije 50-60 godina. Pravi se od piškota umočenih u kafu i fila od maskarponea. Đina de Lorentis, italijanska kuharica koju prate milioni na društvenim mrežama, podelila je vrlo jednostavan recept za najpoznatiji kolač sa kafom. U espreso dodaje i rum, pa ukus postaje još neodoljiviji.
Sastojci:
6 žumanaca
3 kašike šećera
450 g maskarpone sira
1-1,5 šolja ohlađenog espresa
2 kašičice ruma
24 piškota
60 g tamne čokolade
Recept za tiramisu
U većoj posudi miksajte žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smjesa ne postane gusta i blijedožuta.
Dodajte maskarpone sir i jednu supenu kašiku espresa, pa ponovo umiksajte. Ostatak espresa pomiješajte sa rumom, pa umočite piškote. Poredajte polovinu piškota po dnu posude širine oko 20cm i dubine oko 5cm (po potrebi izlomite piškote kako bi stale). Nanesite polovinu količine fila za tiramisu preko i poravnajte. Rasporedite ostatak natopljenih piškota, pa dodajte ostatak fila i poravnajte.
Stavite tiramisu u frižider na minimum 2 sata da se stegne. Izrendajte tamnu čokoladu i pospite preko tiramisua. Najpoznatiji kolač sa kafom spreman je za posluženje!