Postoje poslastice koje imaju mnogo varijacija, da ne kažemo da gotovo svakak kuća ima za njih neki svoj recept.
Takva je situacija i za čuvenu italijansku poslasticu. Osim što može da se slaže kao torta ili kolač, sve češće se priprema u čaši ili u obliku kuglica. Kratko, slatko, brzo, fino i kremasto, savršeno uz kafu poslije ručka.
Sastojci:
3 pakovanja piškota od 1 reda
100 ml espreso kafe
2 kašike šećera
1 kašika ruma ili amaretta po želji
250 g maskarpone sira
nutela za punjenje (ili drugi krem po izboru)
kakao prah
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Piškote izlomite na sitne dijelove.
U skuhanu kafu dodajte šećer i rum, promiješajte.
Kafu dodajte u piškote i promiješajte.
Zatim dodajte maskarpone sir i miješajte dok ne nastane smjesa od koje se mogu formirati bombice.
Gotovu smjesu odložite u frižider na pola sata.
Od smjese sada uzimajte pomalo, rastanjite na dlanu, dodajte malo Nutelle i formirajte kuglicu.
Kuglice uvaljajte u kakao, višak kakao praha uklonite sa okruglica da ne budu gorke, najbolje uz pomoć cijediljke (uvaljana bombica se stavi u cediljku i treska se dok se višak na odvoji).
Odmah su spremne za jelo, ali su još lepše ako malo odstoje u frižideru.