Napravite mirisni kolač s makom, čokoladom i narandžom
Foto: Tuzlanski.ba

Ljubitelje maka nećemo morati previše uvjeravati da isprobaju ovaj desert. Mak, narandža i čokolada savršeno se slažu i spojeni su u ovom jednostavnom kolaču za čiju vam pripremu ne treba puno vremena.

Sastojci za kolač sa makom i čokoladom:

- 4 velika jajeta
- 225 grama šećera
- 200 grama oštrog brašna
- 225 grama maslaca sobne temperature
- 4 velike kašike maka
- 2 male kašike praška za pecivo
- 1 mala kašika ekstrakta narandže ili naribana korica 1 nešpricane narandže

Sastojci za glazuru:

- 100 grama tamne čokolade
- 100 mililitara slatkog vrhnja

Priprema kolača s makom i čokoladom:

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo. U drugu stavite šećer, maslac sobne temperature i ekstrakt ili ribanu koru narandže. Miksajte ih na jačoj brzini oko 5 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro miksajte kako bi se u potpunosti povezalo s ostatkom smjese.

2. Na kraju dodajte mješavinu brašna, maka i praška za pecivo te umiješajte ručno špatulom ili kuhačom. Ubacite smjesu u kalup koji ste prije toga namazali maslacem i posipali oštrim brašnom. Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini rerne, prenosi Zadovoljna.hr.

3. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi te za to vrijeme pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i prelijte vrelim slatkim vrhnjem koje ste zakuhali. Ostavite minutu-dvije da se čokolada topi, a zatim miješajte kašikom dok se vrhnje i čokolada ne povežu u glatku smjesu. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi. (Tuzlanski.ba)