Foto: Tuzlanski.ba

Evo ideje za brz i ukusan doručak ili desert. Ovaj čokoladni avokado puding vrlo je jednostavan za napraviti, bogat je dobrim mastima i antioksidansima, prenosi Stvar Ukusa.

Slatkoću po želji možete smanjiti ili povećati, a ovaj recept gotov je u svega nekoliko minuta. Vrlo je važno da avokado koji koristite bude potpuno zreo, kako biste dobili željenu kremastu teksturu. Prije početka izrade ovog recepta, avokado stavim u frižider kako bih desert odmah pri izradi mogla pojesti, kaže Laura Roman.

Puding možete napraviti i unaprijed i pustiti ga u frižideru da se dobro ohladi. Ako koristite zamrznuto voće za ukrašavanje, te namjeravate pustiti puding da se hladi duže vrijeme, preporučujem ukrašavanje pudinga netom prije konzumacije.

Osobno, ovaj recept koristim i kada mi avokado već pobjegne u onu zonu prezreloga, te mi ne bi više bio toliko ukusan da ga idem jesti samog. Koristeći ga u ovom pudingu ipak uspijem iskoristiti i prezreli avokado i to u finoj poslastici.

Potrebno vam je:

1 zreli avokado
1 kašičica meda
1 kašičica nezaslađenog tamnog kakao praha
1 – 2 velike kašike kremastog jogurta (poput grčkog jogurta)

Za ukrašavanje:

Maline
Kockica čokolade
Med

Postupak pripreme:

Avokado ogulite te stavite u food processor (sjeckalicu) pa blendajte oko pola minute. Avokado će se odmah pretvoriti u kremastu smjesu.
Svako toliko stanite s blendanjem te sa silikonskom špatulom postružite avokado koji se uhvatio za stijenke sjeckalice, kako vam ne bi ostali veliki komadići avokada u pudingu.
Dodajte kašičicu meda i kašičicu nezaslađenog tamnog kakao praha pa nastavite blendati još nekih pola minute, dok se sve ne spoji u finu čokoladnu smjesu. Nemojte zaboraviti sa špatulom pogurati smjesu sa stijenki prema dolje.
Prebacite vaš puding u zdjelicu za serviranje, te dodajte jednu do dvije velike kašike vašeg omiljenog kremastog jogurta. Ukrasite malinama, kockicom vaše najdraže čokolade i medom. Prijatno!  (Tuzlanski.ba)