Foto: Tuzlanski.ba

Karamela s bademima između slojeva hrskavih oblatni zvuči fantastično. Ova se slastica priprema brzo i jednostavno, ne zahtijeva velik broj namirnica, a donosi neodoljive slatke okuse.

Jedan je od omiljenih kolača koji se ne moraju peći, a umjesto badema se mogu koristiti i drugi orašasti plodovi poput lješnjaka i oraha. Za pripremu ovog prefinog deserta je oko 30 minuta, a sama priprema je doista ne zahtijeva mnogo truda.

Sastojci:

200 g oblatne

140 g maslac, neslani

140 g šećer, u prahu

3 kom žumanjak kokošji (sirovi )

0.50 kom vanilin šećer

2 kašike tamni rum

120 g badem, oljušteni suhi

200 g tamna čokolada

bademi,mljeveni

Priprema:

Pjenasto umutite mikserom šećer u prahu, maslac i žumanjke.

Kratko promiješajte sve na laganoj vatri. Mankite s vatre pa dodajte u vruću smjesu naribanu čokoladu, vanilin šećer, rum i mljevene bademe.

Sve dobro izmiješajte. Nadjevom premažite oblatne, a zadnju namažite kremom te pospite sjeckanim bademima. (Miss7.hr)