Ako ste ih izbjegavali zbog komplikovane pripreme, isprobajte ovaj recept.
Knedle su jedno o tradicionalnih jela. Obično se pripremaju s krompirovim tijestom što ih čini nešto izazovnijim za napraviti. No, postoji cijeli niz recepata za brze i jednako ukusne knedle koje ćete htjeti pripremati gotovo svaki dan. Kao zamjena za krompirovo tijesto, u ovom receptu se koristi svježi sir i gris, a rezultat su meke i ukusne knedle.
Sastojci:
250 g svježeg sira
1 jaje
20 g grisa
170-180 g oštrog brašna
45 g omekšanog maslaca
prstohvat soli
8 šljiva
Dodaci:
šećer
1 kašika cimeta
25 g maslaca
30 ml ulja
50 g krušnih mrvica
U dubokoj zdjeli pomiješajte sir, jaje, gris, brašno, sol i omekšani maslac i umijesite mekano, ali kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Ostavite tijesto da odstoji, a za to vrijeme pripremite šljive. Operite ih, posušite i izvadite koštice. Ako su jako velike, možete koristiti samo polovicu šljive za jednu knedlu. Uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih u disk pa u sredinu stavite šljivu. Prstima zatvorite tijesto oko šljive i oblikujte kuglice među dlanovima.
Knedle kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi desetak minuta, odnosno još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.
Za završni korak u dubokom tanjiru pomiješajte 5 – 6 kašika šećera s jednom kašikom cimeta. U posudi pomiješajte maslac i ulje i zagrijte dok se maslac ne otopi. Dodajte krušne mrvice i zapržite. Kuhane knedle najprije uvaljajte u krušne mrvice, a potom u šećer s cimetom i poslužite. (Večernji.ba | Foto: Coolinarika)