Šta ima bolje od osvježavajućeg i laganog deserta u sred vrućeg ljetnog dana?
Za pripremu ovog moussa od jogurta vam nije potrebno više od 15-20 minuta, a možete ga servirati već nakon 2 sata hlađenja u frižideru. Jako je pogodan kao desert za fešte i roštilje jer ga možete pripremiti nekoliko sati prije nego što vam gosti dođu. Pred serviranje samo još izaberite „ukras“, kao naprimjer svježe voće i umak od malina, i gotov je jedan od najjednostavnijih a najboljih ljetnih deserata, piše Hanuma Kocht
Sastojci:
500 g jogurta (npr. 300 g grčkog i 200 g klasičnog jogurta)
3 kašike šećera u prahu
na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera
4 listića želatine ili 6 g agartine (biljna želatina) ili 6 g mljevene želatine ili 1 pak. instant želatine (20 g)
350 ml slatkog vrhnja
svježe voće po želji
Priprema:
1) Listiće želatine potopite u hladnoj vodi.
2) Pomiješajte jogurt, šećer u prahu i vaniliju u prahu.
3) Želatinu rukama ocijedite i prebacite u šerpicu. Otopite je na laganoj vatri (1. stepen od 9 je dovoljan). U tečnu želatinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.
4) Slatko vhnje istucite u šlag pa umiješajte u jogurt. Kremu saspite u čašice, zdjelice ili čak jednu veliku zdjelu ako želite da vadite noklice – to je stvar ukusa. Kremu stavite na hlađenje na jedno 2-3 sata. Toliko je potrebno da se stvori kremasti mousse pun zračnih mjehurića.
5) Prije serviranja izrežite razne vrste voća na sitne kockice i poslužite uz mousse. Po želji možete i ispirirati maline ili jagode, propasirati pa ovaj umak koristiti kako biste mousse obogatili dodatnom voćnom notom.
Alternative za listiće želatine:
a) Priprema sa mljevenom želatinom: mljevenu želatinu rastopite u 2-3 kašike hladne vode pa sačekajte da nabubri. Otopite je na laganoj vatri (1. stepen od 9 je dovoljan). U tečnu želatinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.
b) Priprema sa agartinom/biljnom želatinom: Agartinu pomiješajte sa 100 ml vode (pogledajte uputstvo na pakovanju) pa je kuhajte 2 min. U tečnu agartinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.
c) Priprema sa instant-želatinom: Pomiješajte jogurt sa prahom iz kesice. Tek onda dodajte šećer, vaniliju u prahu i tučeni šlag.