Kada se miris pečenih jabuka i cimeta širi kuhinjom, znamo da je stiglo vrijeme za kolač koji je toliko voljen, a opet tako jednostavan.

Miris doma: Recept za tradicionalni kolač od jabuka kojeg vole sve generacije
Foto: pixabay | Poslastica koju svi vole

Domaći kolač od jabuka klasik je koji se prenosi generacijama, a svaki put donosi jednaku dozu topline. Ovaj recept idealan je za sve koji žele okusiti djelić domaće atmosfere, bilo da su u društvu porodice ili prijatelja.

Za pripremu ovog kolača ne trebaju vam egzotični sastojci, već ono što većina nas već ima kod kuće, a to su: 

4 veće jabuke
2 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml ulja
200 ml mlijeka
300 g brašna
1 prašak za pecivo
Prstohvat cimeta
Prstohvat soli
Maslac za premazivanje pleha

Priprema:

Priprema jabuka: Ogulite jabuke i narendajte ih. Po želji ih pospite s malo cimeta i ostavite sa strane dok pripremate tijesto.

Izrada tijesta: U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje i mlijeko, pa sve dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Sastavljanje kolača: Prethodno pripremljeni pleh premažite maslacem. Ulijte polovicu tijesta u pleh, zatim ravnomjerno rasporedite jabuke preko tijesta. Prelijte ostatkom tijesta preko jabuka, pazeći da su sve jabuke prekrivene.

Pečenje: Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, ili dok površina ne postane zlatno smeđa i kolač se ne odvoji od rubova pleha.

Pustite kolač da se malo ohladi prije rezanja. Možete ga posuti šećerom u prahu za dodatnu slatkoću i vizualni efekt.