Foto: Tuzlanski.ba

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Evrope je štrudla ili savijača od jabuka.

Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka, koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.

Sastojci za štrudlu od jabuka:

pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
1 kg kiselijih jabuka
10 dag šećera
5 dag maslaca
cimet
malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
grožđice
sladoled od vanilije

Priprema štrudle od jabuka:

Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.

Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje ste prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo izbodite čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.

Savjet

Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno ih iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova. (Zadovoljna.hr | Foto: slatkisvijet.com)