Foto: Tuzlanski.ba

Postoji nekoliko kriterija za ljetne kolače. Prvo i osnovno, cilj nam je zaobići paljenje rerne. Drugo, desert mora biti lagan, prozračan i nikako previše sladak.

I najvažnije, u ljetnim desertima moramo duže uživati, nego ih pripremati.

Sastojci:

200 g piškota

Proteinski mliječni napitak od jagode

Za kremu:

250 g mascarponea
3 dcl slatko vrhnja
50 g šećera u prahu
Ekstrakt vanilije

Za kremu od malina:

250 g smrznutih ili svježih malina
3 kašike šećera
Kašika gustina
50 ml vode

Priprema:

Mikserom razmutite mascarpone i šećer u prahu, a slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag. Lagano pomiješajte šlag i mascarpone. Dodajte malo ekstrakta vanilije.

Pripremite maline. Pomiješajte maline i šećer pa čekajte da se maline raspadnu. Nakon vrenja smanjite vatru i dodajte gustin razmućen u malo vode. Kratko sačekajte dok se krema ne zgusne.

U dublji tanjur stavite proteinski napitak od jagode ( možete i samo mlijeko) pa umočite piškote.

Složite tiramisu. Na tanjir stavite natopljene piškote, preko njih kreme pa slažite katove po želji. Ovako pripremljeni tiramisu možete složiti i u čaše, ili u zdjelu. (Zadovoljna.hr)