Lagana čokoladna torta bez brašna, gotova u par koraka
Foto: Tuzlanski.ba

Bobanova torta je jednostavan i lagan kolač bez brašna, ali s mekanim biskvitom od čokolade na koji savršeno paše voćni džem i voće koje možete birati po svojim ukusima i željama.

Predlažemo neko bobičasto šumsko voće poput borovnica, malina ili višanja.

Sastojci:

6 jaja

120 g šećera

120 g čokolade za kuhanje

pola vrećice praška za pecivo

džem i voće po želji

200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke izmiksajte sa šećerom i praškom za pecivo. Dodajte otopljenu čokoladu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pecite u namašćenom kalupu, na 170°C 30 do 35 minuta.

Kada se kora ohladila i omekšala premažite je džemom po želji te dodajte svježe voće. Istucite šlag i ukrasite tortu. Prije posluživanja tortu dobro ohladite. (Večernji.ba | Fotografija: Finirecepti.net.hr)