Potrebno:
• 800 g bundeve
• 500 g krompira
• 500 g špinata
• 4 jajeta
• veća glavica crvenog luka
• 2 paprike
• veza peršuna
• dvije-tri kašike prezle
• 50 g putera
• 2 kašike ulja
• 100 g kačkavalja
• so i biber
Priprema:
Bundevu očistite, uklonite joj koru, isijecite na manje komade i kuhajte 10 minuta u ključaloj, slanoj vodi, pa ocijedite, ohladite i isijecite na kockice. Krompir ogulite, isjeckajte na kockice i kuhajte u ključaloj slanoj vodi da omekša, pa ocijedite, izgnječite za pire, dodajte strugani kačkavalj, puter, so i umućena jaja i energično umutite da dobijete kremastu masu. Špinat očistite, blanširajte u ključaloj slanoj vodi, ocijedite, isjeckajte, pa propržite na vrelom ulju, zajedno sa sjeckakim lukom. Posolite, pobiberite i ohladite.
Vatrostalnu posudu obilato premažite puterom, pospite prezlom i po dnu rasporedite sloj mase od krompira, odozgo nanesite sloj ohlađene bundeve, preko nje sloj špinata, pa ponovo bundevu i sve prekrijte masom od krompira. Odozgo stavite komadiće putera i pecite 35 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni. (Oslobođenje)