Foto: Tuzlanski.ba

Možemo ga poslužiti kao zalogaj za goste uz neko piće ili kao laganu večeru, a po uzoru na američku kuhinju pečeni kukuruz može biti i zanimljiv prilog glavnom jelu.

Vrhunac sezone kukuruza poziv je na eksperimentisanje s tom specifičnom i ukusnom namirnicom.

Kukuruz se peče u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ovisno o veličini i vrsti kukuruza. Dok čekamo da se rerna ugrije, kukuruz premažemo kašikom maslaca ili ulja i bogato začinimo solju, biberom, a po želji i s malo čilija ili ružmarina. Svaki klip zamotamo u aluminijsku foliju i postavimo na lim za pečenje. Nakon što kukuruz izvadimo iz rerne potrebno je pričekati nekoliko minuta da se ohladi prije otvaranja folije.

Umjesto aluminijske folije, za zadržavanje pare koja pečeni kukuruz čini sočnim, može se iskoristiti i njegova vlastita ljuska. Kukuruz u ljusci može se peći bez prethodnog uklanjanja svilenih niti, pa se nakon pečenja i kratkog hlađenja oguli i vrati u rernu kako bi poprimio onu smeđu primamljivu boju. Pečeni kukuruz možemo začiniti maslacem ili uljem i začinima po želji. Kod pečenja kukuruza u ljusci važno je niti ili ljusku koja strši na vrhovima podrezati kako se ne bi zapalila u pećnici. Kukuruz u ljusci peče se direktno na rešetki. Od začina se mogu koristiti različite gotove mješavine, bijeli luk u prahu i svježi mediteranski začini poput bosiljka i majčine dušice, a pečeni kukuruz može se posuti sirom ili začiniti sokom od limete. (Miss7.hr)