Svoje omiljeno ljetno voće ukombinujte u finu kremu i bez grižnje savjesti uživajte u poslasticama.
Omiljeni kolač koji nije kompliciran kao što se čini!
Sastojci:
kivi, jagode, banane
Tijesto za koru:
9 bjelanjaka
300 g kristal šećera
2 kašike jabučnog octa
1 kašike glatkog brašna
Krema:
300 ml mlijeka
6 kašika šećera
3 vanilin šećera
4 kašika oštrog brašna
9 žutanjaka
125 g maslaca
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Bjelanjke mikserom izmiješajte u čvrsti snijeg. Malo-pomalo dodajte šećer. Kada dobijete jako čvrst snijeg, umiješajte ocat i brašno. Najveći pleh koji imate u svojoj rerni prekrijte papirom za pečenje te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka.
Pecite 30 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena. Izvadite iz rerne i pustite da se dobro ohladi.
Za kremu izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Kad smjesa postane svijetlo žuta, dodajte brašno i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje, zagrijte na laganoj vatri i pjenjačom umiješajte smjesu od žutanjaka pa skuhajte kremu. Pustite je da se dobro ohladi. Kako se ne bi stvorila kožica, prekrijte posudu prozirnom folijom. U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiješajte, zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite. Ostavite sa strane.
Kivi ogulite i narežite na šnite, kao i jagode. Na samom kraju slatko vrhnje istucite u šlag. Koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravougla.
Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora. Kolač ukrasite šlagom sa svih strana i još dodatno obogatite voćem. (Jutarnji.hr)