Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji oduševljava ljubitelje voćnih kolača
Foto: Tuzlanski.ba

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje ovakvih slastica onda morate napraviti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za pitu s trešnjama:

30 dag glatkog brašna
15 dag maslaca
1 kašika kiselog vrhnja
1 manje jaje
5 dag šećera
30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja

Priprema pite s trešnjama:

Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku kašiku šećera.

Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u frižider na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.

Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u frižider i uključite rernu na 180 Celzijevih stepeni. Razvaljajte tijesto ga na površini koju ste prethodno posuli s brašna, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vijuškom kako se ne bi dizalo tokom pečenja. Stavite ga u rernu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lijepu žutu boju.

Izvadite tijesto iz rerne i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Sada kalup vratite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju. (Tuzlanski.ba)