Cheesecake je mnogima omiljena slastica, a ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, isprobajte i njegovu čokoladnu verziju.
Na ovaj kolač nećete potrošiti puno vremena jer njegova izrada traje svega 15-ak minuta.
Sastojci za čokoladni cheesecake:
Za podlogu:
150 grama mljevenih keksa po izboru
100 grama maslaca
Za kremu:
300 grama čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
500 grama mascarpone sira
100 grama šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Usitnite kekse, te ih pomiješajte s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u blenderu, mlincu za kavu ili orahe, ili ih položiti u vrećicu pa istući valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.
U okrugli kalup za torte s obručem ubacite smjesu keksa i maslaca te je dobro utisnite na dno kalupa i zatim stavite u zamrzivač dok ne pripremite kremu.
Čokoladu natrgajte na kockice i rastopite. Zatim je pustite da se malo ohladi. Mikserom u jednoj posudi čvrsto istucite vrhnje za šlag. U drugoj zatim izmiksajte mascarpone sa šećerom i dodajte mlaku otopljenu čokoladu. Malo po malo u tu smjesu dodajte šlag i lagano miješajte dok sve ne sjedinite.
Izvadite iz zamrzivača kalup, prelijte kremu na podlogu od keksa i maslaca te stavite u klasični dio hladnjaka na nekoliko sati da se stvrdne.
Savjeti:
Ako nemate kalup s obručem, cheesecake na isti način možete napraviti u standardnom okruglom kalupu. Tortu tada nećete moći izvaditi van, ali šnite i dalje možete rezati na klasičan način.
Ako slučajno nemate čokoladu, možete je zamijeniti s dvije velike kašike kakaa. Ubacite ga u smjesu mascarponea i šećera te dalje sve radite po receptu.