Foto: Tuzlanski.ba

Ako ste naslijedili kuhar od bake/nene ili mame, u njemu sigurno postoji recept za bijelu plazma tortu.

Pravi se od omiljenih sastojaka kao što su čuveni keks, puding od vanile, mekane kore sa grizom... Priprema možda zahtijeva malo truda, ali zaista se isplati, jer ukus je fantastičan. Torte uvijek ukrašavaju svaku svečanu trpezu, a sa ovom je to definitivno slučaj, jer ne samo da je dekorativna, nego je i savšreno ukusna.

Ako želite da probate jednu od najljepših poslastica, onda napravite ovu bijelu plazma tortu.

Sastojci:

Za kore:

12 bjelanaca
12 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika griza

Za preliv:

300 ml mlijeka
2 kašike šećera

Za fil I:

12 žumanjaca
700 ml mlijeka
80 g pudinga od vanile
200 g šećera u prahu
250 g putera

Za fil II:
2 dl mlijeka
100 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake
150 g mljevene plazme

Za fil III:

200 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

slatka pavlaka ili šlag
bijela čokolada

Priprema:

Za kore: Umutite bjelanaca (4 komada) sa šećerom (4 kašike) u čvrst šne, pa dodajte prosijano brašno (2 kašike) i griz (2 kašike).

Lagano umiješajte, pa sipajte u kalup oboložen pek papirom.

Pecite na 180°C oko 20 minuta.

Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još dvije kore. U šerpu sipajte mlijeko i šećer, pa kuhajte dok ne provri.

Sve kore izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlijekom. (Mondo.ba | Foto: recepttura.com)