Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jutarnja kafa: Kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, a evo što radi tijelu narednih 6 sati

Preuzmite sliku

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor.

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da sada možda trebate popiti više kave kako biste ostali budni nego kada ste je tek počeli piti u mladosti.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo.

U isto vrijeme sprječava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, što mu omogućava da duže vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se duže vrijeme osjećate pozitivno i sretnije. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina.

Evo šta se događa u tijelu prvih šest sati nakon ispijanja kave:

U prvih 10 minuta

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta

Kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredotočen, prenosi 24sata.hr.

Nakon 30 minuta

Nadbubrežne žlijezde prebacuju se u veliku brzinu i počinju stvarati više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta

Tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar vaše leđne moždine – to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon 4 sata

Metabolizam se ubrzava, zbog čega energiju brže sagorijevate. Vaše tijelo tokom tog perioda počinje razgrađivati pohranjene masti.

U roku od 6 sati

Kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovica količine kofeina koji ste unijeli u organizam. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,