Namirnice za bolji san
Foto: Tuzlanski.ba

Mnogi od nas bude se umorni i nervozni svako jutro usljed manjka ili lošeg sna. Pored nervoze koja će vas pratiti cio dan, manjak sna može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Dobre vijesti su da malim životnim promjenama i pravilnom ishranom možete znatno poboljšati kvalitet i trajanje sna.

Ovo su neke od namirnica koje vam mogu pomoći u tome:

Ovsena kaša sa mlijekom i medom

ovsena-kasaZdrava ovsena kaša je možda već sada nezaobilazna opcija za vaš doručak, ali možda je došlo vrijeme da obrnete rutinu.

Ovsena kaša sadrži melatonin koji vam pomaže da lakše utonete u san opuštajući tijelo nakon zalaska sunca. Proizvodnja melatonina opada kako starimo i zbog toga veliki broj starijih osoba pati od nesanice.

U kašu dodajte malo toplog mlijeka koje takođe sadrži melatonin i triptofan – amino kiselinu koja nas uspavljuje. Med je takođe odličan izbor pošto opušta tijelo, piše Huffington Post.

Banana i bademi

Banana je prepuna kalcijuma koji blagotvorno djeluje na duboki san, ali i magnezijuma koji pomaže da lakše zaspimo. Ako ih uparite sa bademom koji je takođe bogat magnezijumom i triptofanom, dobijate ukusan obrok koji će vam pomoći da zaspite i spavate bez ometanja.

Sok od višnje

Poput ovsene kaše, višnje sadrže velike količine melatonina, a najnovija istraživanja ukazuju na to da čaša soka od višnje prije spavanja efikasno izlazi na kraj sa nesanicom koja se javlja u starosti tako što nam pomaže da lakše utonemo u san.

rizaRiža i mahunarke

Mahunarke, poput graška i sočiva, su bogate magnezijumom, foličnom kiselinom, B vitaminom i kalcijumom – koji svi pomažu u regulaciji sna.

Ukoliko dodate ugljene hidrate kao što je riža, brže ćete zaspati zahvaljujući porastu nivoa šećera u krvi i njegovog postepenog opadanja.

Drugim riječima, riža će vas odmah oboriti u krevet, dok će vas mahunarke držati u snu cijele noći.

Sir i krekeri

Ukoliko tražite laganu gricaklicu pred spavanje, nekoliko zalogaja sira uz krekere od cijelog zrna će se pobrinuti za vaš san zahvaljujući povećanju nivoa serotonina i melatonina.

Iako su iz iste porodice, sir nije toliko efikasan kao toplo mlijeko, ali je bogat kalcijumom i tripofanom koji pomažu da se tijelo oslobodi stresa.

(24sata.rs)