Kako nakon prvih znakova starenja namirnice ne biste morali bacati, donosimo vam recepte koje mogu produžiti njihov rok trajanja, a da pri tome budu zdravi i ukusni.
Paradajz
Izrežite i ispasirajte paradajz i to možete koristiti kao umak za pastu. Možete ga jesti odmah, staviti u frižider na 2 ili 3 dana ili zamrznuti na čak šest mjeseci. A možete i iskoristiti kao osnovu za pripremu nekog umaka.
Grožđe
Kada grožđe omekša, operite ga i osušite, skinite ih sa stabljike, i stavite ih u plastične vreće za zamrzavanje. Jednom zamrznuto, grožđe postaje sjajna mala poslastica za užinu i da rashladite pića.
Bobičasto voće
Borovnice, jagode, maline, kupine možete zamrznuti i koristiti kasnije kao dodatak raznim slasticama ili njima rashladiti sokove, a što da ne i za zimski sladoled.
Jabuke
Kada počnu se kvare, izrendajte ih u salatu i pripremiti ukusnu užinu ili umak za preljev sladoleda, ili ih jednostavno pospite cimetom i uživajte.
Banane
Svi znamo kako izgledaju banane koje su jako zrele, one imaju smeđu boju, a takve, kašaste banane su najbolje za hljeb od banane. Ali kada niste raspoloženi za to jednostavno ih ogulite i ispasirajte, a zatim prebacite smjesu u vreće za zamrzavanje i zamrznite. Koristite smjesu kasnije za frape.
Citrusi
Citrusi traju dugo, ali ukoliko je prošlo više od dvije sedmice, još uvijek ih možete iskoristiti. Naribajte koru koja nije počela trunuti (dijelovi koji nisu tamne boje) i zamrznite za kasniju upotrebu. Sljedeće, iscijedite sok iz ploda. U frižideru će sok trajati bar još nekoliko dana, ali ako ga nećete koristiti prije toga, možete zamrznuti sok u posudama za led. (Zenskiportal.ba)