Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo u kojem dijelu dana ispijanje kafe može dovesti do porasta šećera u krvi

Preuzmite sliku

Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja antioksidanata i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, piše aktivni.si.

Ako ne možete da započnete dan bez šoljice tople kafe, niste sami.

Čak 70 posto ljudi ima ovu jutarnju naviku. S jedne strane, kafa može povećati budnost, koncentraciju i olakšati jutarnje ustajanje, ali i negativno utiče na nivo šećera u krvi.

Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja antioksidanata i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, ali kofein u kafi može imati značajan uticaj na šećer u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes.

Jedna standardna šoljica kafe sadrži oko 140 miligrama kofeina.

Dakle, ako pratite nivo šećera u krvi, možda je vaša najgora jutarnja navika ispijanje kafe prije doručka. U istraživanju iz 2020. godine, britanski istraživači su otkrili da su dvije šoljice kafe prije doručka podigle nivo šećera u krvi do 50 posto.

Pijenje kafe utiče na kortizol i insulin

Postoje dva glavna načina da ispijanje kafe sa kofeinom prije jutarnjeg obroka može dovesti do porasta šećera u krvi.

Prvo, protein koji se zove adenozin blokira kofein. Adenozin pomaže tijelu da odredi koliko insulina da proizvodi i pomaže vašim ćelijama da efikasno reaguju na insulin. Ispijanje kafe prije obroka može dovesti do manjeg oslobađanja insulina i da vaše ćelije postanu manje prijemčive na njega, uzrokujući porast šećera u krvi.

Drugi način na koji kofein u kafi može da izazove porast šećera u krvi je njegova sposobnost da poveća hormone stresa kao što su kortizol i epinefrin u tijelu. Ovi hormoni podižu šećer u krvi kao način da obezbijede energiju za borbu protiv stresa sa kojim se suočavate. Proizvodnja insulina se smanjuje, a šećer u krvi raste.

Ujutru prvo napravite čaj

Dakle, dok je ispijanje kafe prije obroka jedna od najgorih stvari koje možete uraditi za šećer u krvi, postoje opcije koje vam omogućavaju da uživate u omiljenom napitku, ali da sačuvate zdravlje.

Sačekajte da popijete kafu dok ne pojedete izbalansiran doručak, koji će pomoći u smanjenju njenog uticaja na šećer u krvi. Ako vam još treba nešto da započnete jutro, pokušajte popiiti šoljicu čaja ili samo pola šoljice kafe prije prvog obroka. (Citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje