Iako se redovno čišćenje čini kao očigledno rješenje, ponekad nije dovoljno da se potpuno riješite tog neugodnog mirisa.

Savjeti za svježinu frižidera: Kako spriječiti širenje neugodnih mirisa uz pomoć prirodnih sastojaka
Foto: Ilustracija | Neprijatni mirisi iz frižidera

Svi smo se barem jednom susreli s neprijatnim mirisom koji se širi iz frižidera. To je uobičajen problem u svakom domaćinstvu, a često se događa kada ostaci hrane, pokvareni proizvodi ili namirnice s intenzivnim mirisom počnu da dominiraju prostorom frižidera.

Iako se redovno čišćenje čini kao očigledno rješenje, ponekad nije dovoljno da se potpuno riješite tog neugodnog mirisa.

Hrana koja dugo stoji u frižideru, a posebno kada nije dobro zatvorena ili pravilno skladištena, može se pomiješati s drugim namirnicama i stvoriti neugodne mirise.

Vezani članak Organizujete li svoj frižider na pravi način? Evo gdje trebate držati mlijeko i sirovo meso

Neki proizvodi poput luka, ribe ili kupusa imaju snažne mirise koji se lako šire, pogotovo ako nisu hermetički zatvoreni.

S vremenom, ovi mirisi mogu postati toliko intenzivni da se uvuku u unutrašnje zidove frižidera, što otežava njihovo uklanjanje čak i nakon što je hrana uklonjena.

Donosimo vam nekoliko trikova pomoću kojih možete riješiti ovaj problem:

Limun:

Limun je vaš stari saveznik, nadaleko poznat. Jedna polovina limuna je dovoljna da otjera neprijatne mirise iz frižidera.

Presijecite ga na pola i jednostavno ostavite na polici. Isti trik možete da primijenite i sa limunovim sokom.

Mljevena kafa:

Kafa je odličan sastojak koji upija neprijatne mirise iz frižidera. U posudu naspite malo kafe i ostavite da odradi svoje.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona:

Na svakih mjesec dana dovoljno je staviti nekoliko kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo na tanjirić i staviti na dno frižidera.

Čaj:

Čaj od nane može pomoći da se neugodni mirisi neutrališu i postigne svježina. Iskorištene kesice čaja stavite u plitku posudu i ostavite u frižider.