Sušenje odjeće unutar doma često može izazvati problem s vlagom i stvaranjem neugodnih mirisa.

Kako sušiti odjeću unutra bez vlage i neugodnih mirisa?
Foto: Ilustracija | Izazovi tokom zime

Ipak, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali da se vaša odjeća osuši na pravi način, a da prostor ostane ugodan za boravak.

Prvo i najvažnije je osigurati dobru ventilaciju. Čak i kada je hladno vrijeme, otvaranje prozora na kratko može značajno smanjiti vlagu u zraku. Zrak mora kružiti, a vlaga, koja prirodno isparava iz odjeće, treba imati izlaz iz prostorije.

Ukoliko prozor ostaje zatvoren, sav višak vlage zadržava se u zraku, što ne samo da usporava sušenje već može stvoriti i neugodne mirise.

Drugi način da osigurate suho i svježe okruženje je upotreba odvlaživača zraka. Ovi uređaji su odlični saveznici u borbi protiv vlage jer izvlače suvišnu vodu iz zraka, smanjujući rizik od stvaranja plijesni ili vlage na zidovima.

Ako nemate odvlaživač, možete koristiti ventilator ili grijanje, ali pazite da ne pregrijavate prostor jer to također može stvoriti suvišnu vlagu.

Kako bi proces sušenja bio efikasan, ključno je i kako rasporedite odjeću na sušilici. Pretrpana sušilica onemogućava cirkulaciju zraka među komadima odjeće, što usporava sušenje. Osigurajte da svaki komad ima dovoljno prostora kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati oko tkanine.

I na kraju, sušenje odjeće u zatvorenim prostorima bez dovoljne ventilacije može uzrokovati da odjeća zadržava vlagu i postane ustajala.