Neobično nakupljanje snijega od Sibira do Sjedinjenih Američkih Država krajem oktobra moglo bi uzrokovati destabilizaciju polarnog vrtloga, što bi rezultiralo hladnijim i oštrijim zimskim uslovima širom SAD-a, Kanade i Evrope.

Da li nas čeka hladna i oštra zima? Povećanje snježnog pokrivača i njegov uticaj
Foto: Arhiva | Hladna i oštra zima

Atmosferska cirkulacija je veoma delikatna i složena, pa veće anomalije mogu stvoriti snažnu neravnotežu u protoku.

Veće prostranstvo snijega u jesen može destabilizovati polarni vrtlog, pomažući u stvaranju hladnije zime.

Oštrija zima

Konkretno, veći snježni pokrivač na sjevernoj hemisferi tokom jeseni može dovesti do nestabilnijih zimskih pritisnih sistema, što potencijalno rezultira oštrijom zimom i povećanim snježnim padavinama.

Meteorolozi pažljivo prate široki sistem niskog pritiska koji se formira iznad Sibira. Očekuje se da će ovaj sistem donijeti snijeg na sjeverozapad, gornji srednji zapad i krajnji sjever Sjedinjenih Američkih Država tokom sljedeće dvije sedmice, s kulminacijom krajem oktobra. Ovaj sistem igra ključnu ulogu u postavljanju osnova za zimske uslove.

Polarni vrtlog, koji se proteže od Arktika do srednjih geografskih širina, varira u snazi i obliku tokom sezone. Kada ovaj sistem oslabi, može izazvati značajne promjene u vremenskim obrascima.

Prognoza za snijeg

Još imaju dvije sedmice do kraja ovog mjeseca,  anomalije pritiska za narednih 7-11 dana, stvaraju povoljan obrazac za povećanje snježnog pokrivača u Sibiru. Očekuje se formiranje širokog područja niskog pritiska u toj regiji, što bi moglo donijeti dodatne padavine i snijeg.

Ako se dogodi iznenadno stratosfersko zagrijavanje, često ga prati kolaps polarnog vrtloga. Takav kolaps mogao bi utrti put natprosječnim snježnim padavinama u Evropi i na istoku SAD-a.