Tuzla: Počeo je Futures Leaders Summit
Foto: Tuzlanski.ba

Tuzla će ove godine prvi put biti domaćin svjetskog događaja Futures Leaders Summit (FLS), koji će od 15. do 17. decembra okupiti najeminentnije mlade stručnjake iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematičkih nauka (STEM - eng. Science, Tehnology, Engineering and Math).

Ideja organizatora je da samit bude platforma za povezivanje mladih STEM stručnjaka, lokalne i globalne zajednice, kao i kompanija iz regiona, kako bi se ostvarile sinergije potrebne za buduću saradnju i napredak ovog sektora u Bosni i Hercegovini. Najbrže rastuća tehnološka kompanija u regionu, koja je i partner i platinum sponzor samita, HTEC Group, će u okviru samita organizovati radionicu za studente tokom koje će u grupama, zajedno sa inženjerima iz HTEC-a, raditi na rješavanju tehnološkog i poslovnog izazova u sektoru logistike.

Kroz ovu, ali i druge radionice i predavanja, studenti će dobiti priliku da prošire svoje vidike iz raznih STEM oblasti. Ali, glavni cilj samita jeste da se osim ideja studentima pruže i konkretne prilike za direktno povezivanje sa liderima i kompanijama i da im se omogući dugoročna komunikacija i saradnja sa kompanijama i liderima.

HTEC je kompanija koja svoje postojanje i nevjerovatan svjetski uspjeh duguje trudu i radu mladih talenata koji su startovali od nule u inkubatoru tehničkih fakulteta u Beogradu da bi izgradili svjetsku kompaniju koja danas zapošljava više od 1.000 ljudi na četiri kontinenta i posluje sa klijenatima širom planete.

Samim tim, njihov tim shvata značaj koji otvaraju prilike kao što je samit u Tuzli i ulaže veliki trud i sredstva u razvoj mladih stručnjaka i budućih lidera. Kako bi pružila što bolji kvalitet znanja, kompanija je napravila sopstvene programe za razvoj mladih stručnjaka (Junior Development Program) zasnovane na dugogodišnjem iskustvu u radu sa mladim talentima.

Ovaj program traje tri mjeseca, a juniorima je omogućeno da, uz podršku mentora, rade na konkretnim projektima i učestvuju u procesu kreiranja digitalnih proizvoda od početka do kraja. Ovakvo iskustvo ih priprema za rad u IT firmama i pruža im samopouzdanje da iskoriste svoja znanja i sposobnosti. Juniori su za svoj rad plaćeni, a važno je istaknuti i da kompanija ne uslovljava mlade talente da nakon prakse ostanu u kompaniji, mada se mnogi i sami odlučuju na to.

HTEC Group, globalna kompanija sa sjedištem u San Francisku i kancelarijama širom regiona i svijeta, već dvije godine zapošljava eksperte u oblasti softverskog inženjerstva, dizajna i drugim oblastima u Bosni i Hercegovini. Pored Banja Luke, gdje HTEC tim već broji skoro 100 stručnjaka, kompanija je ove godine otvorila i razvojne centre u Sarajevu, Tuzli i Bijeljini, gdje je već oformljen tim mladih stručnjaka i eksperata koji ubrzano raste svakog mjeseca.

Rade sa vodećim svjetskim kompanijama na razvoju digitalnih proizvoda, pa je samim tim na tržište regiona donio i priliku inženjerima da rade na atraktivnim i izazovnim projektima i najnovijim tehnologijama, kao i mogućnosti za karijerni razvoj i lično usavršavanje.

Pozivamo sve mlade ljude da posjete Futures Leaders Summit i upoznaju rad HTEC kompanije i čuju njene stručnjake.

Na njihovoj radionici, ali i panelima i predavnju će učestvovati:

Darko Todorović, VP of Engineering and Delivery HTEC,
Srđan Jovanović, VP of People Operations HTEC,
Bojan Šukalo, director, Engineering & Delivery HTEC,
Katarina Urošević, chief of Staff and Director of Corporate Communications of HTEC.

Detaljan program samita možete pogledati na LINKU.