Radnik u Istočnom Novom Sarajevu, zaposlen u trgovini na veliko duhanskim proizvodima, zaradio je za mjesec dana 246.506 KM.

U BiH se isplaćuju plate od 200.000 KM: Struka objašnjava ko i kako ih zaradi
Foto: Ilustracija

To je ujedno najveće prijavljeno pojedinačno neto primanje po osnovu radnog odnosa u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine, rečeno je u Poreskoj upravi Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Kada se u obzir uzme podatak da je u augustu prosječna plata u RS-u iznosila 1.411 KM, ovom radniku isplaćene su 174 takve plate.

Na drugom mjestu tabele pet najvećih isplaćenih neto primanja našao se radnik iz Kotor Varoša, koji je zaposlen u proizvodnji obuće, a kojem je isplaćena plata od 197.026 KM.

"Radnik iz Banjaluke, koji je zaposlen u djelatnosti ostalo novčano poslovanje, odnosno posredovanje, našao se na trećem mjestu sa platom od 117.158 KM", istakli su iz Poreske uprave Republike Srpske.

Među pet najvećih plata za devet mjeseci našla se i plata Banjalučanina od 109.516 KM zaposlenog u oblasti ostalog novčanog poslovanja - posredovanja.

"Na posljednjem mjestu top pet najvećih neto primanja našao se još jedan Banjalučanin, koji je zaposlen u trgovini na veliko mašinama za rudarstvo i građevinarstvo kojem je za mjesec dana legla plata od 100.414 maraka", zaključili su iz Poreske uprave.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, ističe da podaci o najvećim mjesečnim platama u Republici Srpskoj ukazuju na nekoliko značajnih aspekata ekonomske strukture i dinamike tržišta rada.

"Prvo, činjenica da je najviša plata isplaćena u sektoru trgovine na veliko duhanskim proizvodima može se povezati s visokim profitnim maržama u ovoj industriji, ali i sa specifičnim pozicijama koje nose značajan finansijski rizik i odgovornost, te su adekvatno nagrađene. Sa druge strane, zanimljiv je podatak da je plata u sektoru proizvodnje obuće blizu ovih rekordnih iznosa, što ukazuje na mogućnost postojanja specifičnih ugovora ili bonusa koji su vezani za rezultate poslovanja ili globalne ugovore koji kompanije u ovom sektoru mogu ostvariti" , kazao je Pepić.

Dodaje da imati ljude koji zarađuju visoke iznose novca svakako može biti pozitivan signal.

"To ukazuje na postojanje privrednih sektora u Republici Srpskoj koji generišu značajne prihode i stvaraju visoko plaćene pozicije. Takvi primjeri mogu privući strane investitore i podstaći dalji ekonomski razvoj, ali je važno da se ovaj prosperitet ravnomjerno širi kroz različite industrije i slojeve društva, kako bi pozitivni efekti visokih plata bili vidljivi širem stanovništvu", kazao je Pepić.

Dodaje da ovi podaci takođe otvaraju pitanje strukture zarada u Srpskoj, gdje je većina zaposlenih daleko od ovakvih primanja.

"Potrebno je raditi na smanjenju ekonomske nejednakosti, osiguravajući pravedniju raspodjelu bogatstva kroz podršku malim i srednjim preduzećima, inovacijama i obrazovanju. Ukoliko se sistemski ne podstiče razvoj drugih sektora i radna mjesta koja pružaju priliku za dostojanstven život, ovakvi ekstremi u platama mogu dovesti do socijalnih tenzija i jačanja osjećaja nejednakosti", kazao je Pepić.

Milenko Stanić, ekonomista, ističe da ovako visoke plate nisu prihvatljive za bilo kakvo društvo, pa čak i na tržištu ekonomije.

"Toliko visoke isplate plata sigurno nisu povezane sa radom i rezultatom rada u tim preduzećima", kazao je Stanić i, kako kaže, pretpostavlja da se radi o radnicima u vlasničkim preduzećima.