Ovo su poslodavci privatnog sektora TK koji su zaključili najveće ugovore za zapošljavanje
Foto: Tuzlanski.ba

Finansijska sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje iz Programa sufinanciranja zapošljavanja za 2021. povukle su i kompanije iz Tuzlanskog kantona. 

U nastavku pogledajte treću listu poslodavaca koji su (i sa kojim iznosom) zaključili ugovore o sufinansiranju zapošljavanja u skladu s Programom sufinansiranja zapošljavanja 2021.

Služba za zapošljavanje TK 

Poslodavci iz privatnog sektora sa najvećom vrijednosti zaključenih ugovora 2021.

Kompanija "BEKRIĆ" d.o.o. Srebrenik iz ovog Programa povukla je najviše sredstava u iznosu od 65.538,00 KM. Prema dostupnim podacima firma je osnovana 27.10.2020 i tada je imala 0 radnika, u 2021. broj zaposlenih je 13. Firma se bavi proizvodnjom trapeznog lima i lim crijepa, proizvodnjom limene galanterije, alu ograda, izradom čeličnih konstrukcija i podkonstrukcija i sl..

Druga kompanija koja je povukla najveći iznos sredstava 51.337,00 KM,  je građevinsko preduzeće Tom Cat d.o.o. Tuzla. U 2021. prosječan broj radnika ove kompanije iznosio je 75, dok je u 2020. bilo zaposleno 80 radnika.

Restoran ZLATNIK d.o.o. Tuzla za 53 radnika povukao je 49.491,00 KM.

Podsjećamo, Poziv za ovaj Program realiziran je u martu 2021. putem stranice Zavoda.

Program se realizirao s ciljem zapošljavanja najmanje 7.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva.

Za realizaciju ovog Programa bila su predviđena sredstva u iznosu od 23.000.000,00 KM u skladu sa Finansijskim planom za 2021. i procjenom za 2022. i 2023. godinu.

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o financijskoj konsolidaciji.

Programom je bilo predviđeno sufinanciranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinansiranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinanciranja se koristi za isplatu dijela neto plaće osim za mjeru Doprinos 500 - 2021. kod koje se kompletan iznos uplaćuje za doprinose te mjere Služba u saradnji sa poslodavcima, podmjera sufinansiranje obuke, kod koje je iznos sufinansiranja namijenjen troškovima obuke. Zavod poslodavcu, po dostavljenom pravdanju, refundira određeni iznos koji je definiran svakom mjerom zasebno. (Akta.ba)