Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popularne namirnice koje mogu ‘napuhati’ vaš stomak poput balona

Preuzmite sliku

Popularno

Visceralna, aktivna i abdominalna masnoća pohranjuju se oko jetre, gušterače i crijeva, piše Bright Side.

Za razliku od potkožne masti (redovna masnoća koja se nalazi pod našom kožom), ona igra ulogu u hormonskoj ravnoteži i dolazi s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanim bolestima i problemima štitne žlijezde. Ako sumnjate da imate previše visceralne masti, pitajte svog ljekara za pregled, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo je kompilacija namirnica koje povećavaju vjerovatnoću pohranjivanja trbušne masti ako ih konzumirate na neuravnotežen način.

Fruktoza

Soda i većina slatkih poslastica koje dobijemo u supermarketu prepuni su rafiniranih šećera i / ili fruktoze. U većini komercijalnih džemova, na primjer, napravljeni su za očuvanje malo voćnog sadržaja: moderni džemovi mogu sadržati do 60% zaslađivača. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne jede više od 50 grama šećera dnevno, što je ekvivalent manje od boce kola, ovisno o receptu.

 • Nebalansirana hrana prepuna masti

  Ljudi su se zapitali kako bi hamburger i pomfrit mogao biti toliko loš izbor. Hot dog je samo kobasica sa hljebom, zar ne? Ali prema nutricionistu, to je uglavnom problem ravnoteže. Tipični hamburger i pomfrit, na primjer, sadrže veliku masnoću. Povrće, obično, pomaže vam da probavite. Jasno je da hamburger i pomfrit ili hot-dog jedva sadrže dovoljno povrća da uravnoteži sadržaj masti.

 • Trans masti

  Trans masti su istaknute kao jedan od glavnih krivaca za aktivno stvaranje masti. Kolačići i krekeri često sadrže velike doze kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze, plus trans masti. Ostale uobičajene namirnice poput lažnog javorovog sirupa, smrznute pice, rashlađenih proizvoda od tijesta, vrhnja za kafu ili margarina također su prepune trans masti.

 • Rafinirani ugljikohidrati

  Bijela riža jedan je od najčešćih izvora rafiniranih ugljikohidrata zajedno s tjesteninom i bijelim hljebom. U istraživanju su rafinirani ugljikohidrati bili povezani s povećanjem visceralne masti. Prebacivanje na integralnu rižu, tjesteninu ili hljeb može vam pomoći da preradite ugljikohidrate bolje jer sadrže više vlakana.

 • Rafinirani šećeri

  Kukuruzne pahuljice obložene šećerom jedva su vrh ledenog brijega. Čokoladna granola, pa čak i obična granola sa suhim voćem koja se često smatra zdravom  izrazito je bogata rafiniranim šećerima i mastima i sadrži malo vlakana. Visok unos šećera povezan je s visceralnim mastima. Budući da žitarice za doručak, na primjer, spadaju i u skupinu rafiniranih ugljikohidrata, očekujte iste rezultate kao i bijeli riža ako se svakodnevno konzumira u velikim količinama. Dobra alternativa je ovsena kaša bez šećera koja sadrži više vlakana i malo dodanog šećera. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,