Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova dva faktora smrtonosna su kombinacija za osobe sa visokim pritiskom

Preuzmite sliku

Podlegnete li im, mogućnost za tragičan ishod raste trostruko!

Stresan posao u kombinaciji s nekvalitetnim snom povezan je s trostruko većim rizikom od kardiovaskularne smrti kod zaposlenika s visokim krvnim pritiskom, zaključili su naučnici.

Otprije je poznato da stres povezan s poslom ne čini dobro organizmu kao ni nekvalitetan san. I stres i premalo sna sami po sebi nose sve vrste zdravstvenih rizika, ali za ljude koji boluju od hipertenzije ta je kombinacija još opasnija, prenosi Hina.

Idu ‘ruku pod ruku’

Kod osoba sa visokim pritiskom koji loše spavaju i pod stresom su na poslu, rizik od kardiovaskularne smrti trostruko je veći, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnome časopisu European Journal of Cardiology, a prenosi portal TreeHugger.

“Ako ste na poslu po stresom, spavanje bi vam moglo pomoći da se od toga oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a kada su u kombinaciji s hipertenzijom učinak je još toksičniji”, rekao je jedan od autora studije Karl-Heinz Ladwig iz njemačkog Centra za istraživanje okoliša i zdravlje i Medicinskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Münchenu.

Ovo je prva studija koja je istražila na koji način stres na poslu i loš san pridonose preuranjenoj smrti od kardiovaskularnih bolesti kod zaposlenika s visokim pritiskom.

Šta je pokazala studija?

Studijom je bilo obuhvaćeno 1959 zaposlenika u dobi od 25 do 65 godina. Svi su imali hipertenziju, ali se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes. U usporedbi s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična čimbenika evidentirana je triput veća vjerovatnoća od srčane smrti.

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabilježen je 1,6 puta veći rizik od preuranjene smrti, a kod osoba s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći.

Definicija stresa na poslu je zanimljiva: visoko zahtjevan posao i mala kontrola. Drugim riječima, radna mjesta na kojima su velika očekivanja, ali djelatnici nemaju ovlasti za donošenje odluka.

“Ako imate visoke zahtjeve ali i veliku kontrolu, što znači da možete donositi odluke, to može biti čak i pozitivno za zdravlje”, rekao je Ladwig. “No štetno je ako ste zarobljeni u stresnoj situaciji koju ne možete promijeniti.”

Jedan povećava rizik od drugoga

Kao definicija lošeg sna navode se problemi s uspavljivanjem i održavanjem kontinuiteta spavanja.

“Održavanje kontinuiteta spavanja najčešći je problem kod ljudi koji imaju stresan posao”, rekao je Ladwig.

“Oni se bude u 4 sata ujutro kako bi išli u toalet i vraćaju se u krevet razmišljajući o tome kako riješiti neke stvari na poslu.”

“Svako od tih stanja je samo po sebi rizičan faktor…. a jedan povećava rizik od drugog. Fizička aktivnost, zdrava prehrana i strategije opuštanja važni su jednako kao i smanjenje visokog  pritiska lijekovima ako su oni potrebni”, istaknuo je Ladwig. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,