Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kafa ili gazirani sokovi? Šta donosi manje štete?

Preuzmite sliku

Umjerena konzumacija kafe može donjeti neke potencijalne zdravstvene koristi. 

Kada je u pitanju izbor između kafe i gaziranih sokova, postoji mnogo informacija na internetu o njihovoj potencijalnoj štetnosti po ljudski organizam. Ali da li ste se ikada zapitali šta je manje štetno ili da li su uopšte štetne?

Šta je bolje, kafa ili gazirani sokovi?

Kafa, za razliku od gaziranih sokova, često se pominje kao napitak koji može donjeti određene zdravstvene koristi, pod uslovom da se konzumira umjereno.

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, Parkinsonova bolest i određene vrste karcinoma.

Preporučena dnevna doza kafe varira u istraživanjima, ali se obično kreće između dvije i četiri šoljice kafe, odnosno od 200 do 400 mg kofeina dnevno. Međutim, stručnjaci ističu da je važno prilagoditi unos kofeina prema individualnim potrebama i osjetljivosti organizma.

Pretjerana konzumacija kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, anksioznost, probavni problemi i povećan krvni pritisak. Dodatno, ukoliko dodajete šećer, mlijeko ili druge zaslađivače u kafu, to može povećati unos kalorija i negativno uticati na zdravlje.

Kada je riječ o gaziranim sokovima, teško je naći njihov pozitivan uticaj na ljudski organizam. Ovi napici obično sadrže visok nivo šećera, vještačkih zaslađivača i aditiva.

Prekomjerna konzumacija gaziranih sokova povezana je sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Takođe, visok sadržaj šećera i kiselost u gaziranim sokovima mogu negativno uticati na zubno zdravlje.

Ukratko, umjerena konzumacija kafe može donjeti neke potencijalne zdravstvene koristi, dok prekomjerna konzumacija gaziranih sokova može biti štetna zbog visokog sadržaja šećera i aditiva, piše 24sedam.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje