Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko pametnih tehnika koje vam mogu pomoći da se brzo oslobodite stresa

Preuzmite sliku

Preko 40 miliona odraslih osoba u SAD-u pati od anksioznih poremećaja, koji im otežavaju izbore u životu.

Pored toga, oko 77% ljudi je reklo da njihov povećan nivo stresa negativno utiče na njihovo fizičko zdravlje. Ne možemo reći da imamo čarobno rješenje za ova 2 problema, ali možda imamo neki koristan savjet. Jedina osoba koja vam može pomoći da ublažite stres i anksioznost ste vi sami, piše Bright Side.

Ovo je  5 jednostavnih i brzih vježbi i tehnika koje bi mogle biti korisne u oslobađanju od stresa, prenosi Tuzlanski.ba.

Drevna japanska metoda

Prema ovoj tehnici, vaših 5 prstiju izražava različite osjećaje i emocije.  Svaki prst držite šakom. Prvi korak je da uhvatite svaki prst suprotnom rukom i držite ga u čvrstoj šaci. Počinjete palcem i ponavljate sa svakim prstom. Svaki prst morate držati 1-2 minute. Nakon nekog vremena počećete da opipate puls i tada ćete znati da tehnika zaista funkcioniše. Ovu vježbu možete ponavljati svakodnevno i možda ćete primijetiti koliko se bolje nosite sa stresom i anksioznošću u svom svakodnevnom životu.

 • Pritisnite sredinu dlana

  Možete kombinirati gore spomenutu vježbu prstiju sa ovom metodom pritiska. Jednostavno primijenite blagi pritisak na sredinu dlana suprotnim palcem najmanje 1 minut.  Također možete masirati ovu tačku u pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i možda ćete primijetiti da vam ubrzani otkucaji srca opadaju.

 • Udahnite malo trbušnim disanjem

  Prvi korak ovdje je pronaći udobno mjesto, bilo gdje sjedite ili ležite. Zatim ćete morati jednu ruku staviti na grudi, a drugu na stomak. Morat ćete duboko udahnuti, ali kroz trbuh, a ne kroz grudi. Na ovaj način će vam stomak gurnuti ruku prema gore, ali će vam grudi ostati bez pokreta. Možete izdahnuti sa stisnutim usnama, kao da pokušavate da zviždite. Ruka na vašem stomaku treba da se vrati ka unutra. U stvari, možete koristiti tu ruku da izbacite sav vazduh iz stomaka. Ovu vježbu možete ponoviti 3 do 10 puta. Nemojte žuriti, već dajte dahnete onoliko vremena koliko je potrebno. Morat ćete uzeti u obzir kako se osjećate zbog ove metode i ako vam poboljša broj otkucaja srca, možete nastaviti s njom.

 • Istezanje je vaš prijatelj

  Za ovo ćete morati da ustanete sa nogama razmaknutim 3-4 stope i rukama iza leđa. Vaša ruka treba da se drži za 2 kraja peškira. Tada ćete se morati sagnuti naprijed sa glavom okrenutom prema tlu. Zatim možete početi pomicati ruke gore-dolje dok još uvijek držite ručnik. Možete isprobati i okretanje kičme u sjedećem položaju, za koji ćete morati sjesti uspravno prema rubu stolice. Zatim stavite desnu ruku na naslon stolice, a lijevu na desno bedro. Duboko udahnite i zarotirajte kičmu udesno, a zatim ponovite vježbu s druge strane.

 • Vježbajte pažnju

  Svjesnost je praksa u kojoj se potpuno koncentrišemo na svoje misli i osećanja. Radi se o potpunoj koncentraciji na sadašnji život, ma kako on izgledao. A postoji način na koji to možete učiniti kroz disanje: Prvo, morate pronaći vrijeme i mjesto gdje možete ostati mirni i koncentrirati se na svoj unutrašnji um. To može biti u podzemnoj željeznici na putu kući, pod tušem ili dok pripremate večeru.

 • Usredsredite se na svoje disanje tako što ćete primetiti pokrete vašeg stomaka dok udišete i izdišete. Zaboravite sve ostalo što vam se ruga mozgu. Pokušajte da ostanete u tom mirnom stanju najmanje 5 minuta i ne dozvolite da vam druge misli uđu u um. Trebalo bi da se fokusirate samo na svoje disanje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,