Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kanađanima se ne sviđa evropski stil života: Kafe su im male, a usluga loša

Preuzmite sliku

Frank i Lissette iz Kanade 2014. godine prodali su kuću i odlučili se u potpunosti posvetiti putovanjima po svijetu. Na jednom mjestu ostaju po mjesec ili dva i koriste ga kao bazu za istraživanje regije.

U zadnjih šest godina to su bili Prag, Budimpešta, Cape Town, Kyoto, Brasov, Bangkok, Chiang Mai, Lisabon, Sevilla, Padova, Krakov, Kijev i b, a živjeli su i u Splitu. Ukupno su posjetili oko 50 zemalja.

Trenutno žive u Španiji, a na svom blogu, na kojem redovno s čitateljima dijele gdje su i kako im je, podijelili su neke stvari na koje se u Evropi dugo nisu mogli naviknuti, ali i neke koje nikad neće prihvatiti.

“Teško je dobiti dobru (i veliku) šolju kafe”

Kanađane i Amerikance, objašnjavaju oni, ljuti to što ne mogu dobiti veliku kafu, čak i ako naručite cappuccino, u Kanadi možete dobiti veliki cappuccino, objašnjavaju, dok su u Evropi šolje za kafu, čak i one za vani, minijature u usporedbi s onima na koje su navikli.

 • “Evropljani će reći da Amerikanci ne poznaju njihovu kafu bla, bla… Pa, popili smo dosta loše kafe u Evropi, tako da argument kvaliteta naspram količine nije valjan po našem mišljenju. Svejedno, naviknuli smo se na male kafe i naučili smo sjediti u kafiću i cuclati tu jednu malu kafu sat vremena… Ali odvedite nas u neki grad koji ima Starbucks i bit ćemo van sebe”, pišu.

  Usluga im je loša

  Usluga u Evropi često ovisi o tome ima li vaš konobar dobar dan, u Evropi nećete pronaći kvalitetnu uslugu američkog nivoa, objašnjavaju svoje iskustvo.

  “Ipak ćemo reći ovo – teško nam je probaviti način na koji se osoblje plaća u SAD-u. Pristojna, fiksna plata možda vam ne pruža najbolju moguću uslugu, ali mislimo da bismo to voljeli više nego da nam osoblje podilazi, jer treba naše napojnice da prehrani sebe i svoju porodicu”, zaključuju.

  Kolica s novčićem

  “Kolica za kupovinu u trgovinama mješovitom robom u Evropi povezana su lancima i jedini način da dobijete kolica je da ostavite polog. Dakle, zabodete novčić u ručku kolica i ona se skidaju s lanca. Kakvog smisla to ima, osim frustracije kad ne možete shvatiti koji je postupak skidanja lanca? Hoće li vas 30 centi spriječiti da ukradete kolica?” pitaju se.

 • Jaja i mlijeko na sobnoj temperaturi

  U Sjevernoj Americi jaja i mlijeko uvijek se drže u frižideru, ali tako nije u Evropi, gdje ćete ih često vidjeti neohlađene u različitim dijelovima trgovine. Nismo sigurni za razlog – samo znajte da ako ne vidite mlijeko ili jaja u odjeljku za hlađenje, velika je vjerovatnost da ćete ih pronaći negdje drugdje”, upozoravaju.

  Radno vrijeme trgovina

  Radno vrijeme trgovina može izgledati pomalo čudno na nekim mjestima, uglavnom u toplijim zemljama, kažu Kanađani Frank i Lissette. Jasno je da ih zbunjuje dvokratno radno vrijeme.

  “Često će biti otvoreni ujutro, zatvorit će se na nekoliko sati u ranim poslijepodnevnim satima, a zatim će opet biti otvoreni u kasno poslijepodne do kasne večeri. Često radno vrijeme ovisi o trgovini – male, porodične trgoivne najčešće imaju takvo radno vrijeme, dok veliki trgovački lanci ne.

 • Naša preporuka je rano poslijepodne kao savršeno vrijeme za kupovinu namirnica u Španiji, gdje trenutno živimo, jer u to doba niko drugi nije u trgovinama.

  Pušenje (u blizini djece)

  “U Evropi se puno puši, posebno na istoku. I vidjet ćete majke kako ispuhuju dim oko svoje male djece kao da sutra ne postoji. To nam je baš šokantno”, zaključuju. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje