Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Duže spavanje vikendom može produžiti vaš život, objašnjava novo istraživanje

Preuzmite sliku

Istraživači su otkrili da dodatna dva sata sna vikendom mogu smanjiti šanse za srčani ili moždani udar za 63%.

Duže spavanje vikendom moglo bi biti dobro za vaše zdravlje. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health sugeriše da bi vam spavanje vikendom zapravo dugoročno moglo spasiti život. Naučnici s medicinskog Univerziteta Nanjing u Kini analizirali su kako ciklusi spavanja djeluje na zdravlje 3.400 ljudi, piše New York Post.

Istraživači su otkrili da dodatna dva sata sna vikendom mogu smanjiti šanse za srčani ili moždani udar za 63%, posebno za ljude koji spavaju manje od šest sati u toku radne sedmice.

“Otkrili smo da je WCS (vikend spavanje za nadoknađivanje propuštenog) kod odraslih povezan s niskim rizikom od angine, moždanog udara i koronarne bolesti srca”, napisali su istraživači, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Oni koji su imali manje od šest sati sna u toku radne sedmice i nisu nadoknadili san vikendom imali su mnogo veće stope kardiovaskularnih bolesti. Osobe s nedostatkom sna koje su si dopustile drijemanje u periodu slobodnih dana imale su dvije trećine manju vjerojatnost da će doživjeti hitne medicinske slučajeve opasne po život.

    Nalazi pokazuju da izdržavanje s manje sna u periodu radne sedmice nije nužno loša stvar, sve dok to nadoknađujete. Međutim, premalo sna povezano je sa zdravstvenim problemima, kao što su bolesti srca i bubrega, visoki krvni pritisak i dijabetes, kao i s povećanim rizikom od moždanog udara.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,