Foto: Tuzlanski.ba

Adam Leyton iz Velike Britanije uspio je da obori svjetski rekord i obiđe 12 zemalja za samo 24 sata.

Ovaj avanturista je svoje putovanje započeo u 7 sati ujutru iz njemačkog grada Perla ka Luksemburgu, da bi dalje nastavio kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a finalna destinacija mu je bila Austrija.

Leyton je čak, da bi ušao u Astriju prije isteka 24 sata, morao da trči posljednja dva kilometra kroz Mađarsku.

adam-leyton2

Da se otisne u ovu avanturu, Britanac je donio odluku u januaru, a ideju za ovo nesvakidašnje putovanje je dobio nakon što je saznao za prošlogodišnji podvig trojice muškaraca koji su oborili svjetski rekord obišavši najveći broj država u jednom danu.

- Kad sam shvatio da je Malme od Kopenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord - rekao je Leyton, a zatim je dodao:

"Želio sam da na put krenem 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi mijenja 10. juna, morao sam da krenem ranije".

adam-leyton3

Izbor za početnu tačku putovanja je pao na Perl jer se nalazi u blizini Šengena u Luksemburgu. Trebalo mu je 74 minuta da bi obišao četiri zemlje: Njemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a nakon toga je avionom odletio u Amsterdam gdje je presjeo na avion za Kopenhagen. Odatle je vozom prešao Orezund most koji povezuje Kopenhagen sa švedskim Malmeom, da bi se vratio u Dansku i avionom nastavio put ka Varšavi. U Poljsku je stigao malo poslije 8 sati uveče. Putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave uspio je čak da odrijema dva sata.

U 5.45 ujutru autobusom je krenuo ka Mađarskoj granici gdje je stigao u 6.38, što mu je dalo prostora da za samo 23 minuta pređe dva kilometra do austrijske granice i ispoštuje propise putovanja koji nalažu da se može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pješke.

Leyton se odlučio na ovo putovanje da bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe. Hiljadu funti koje je prikupio ovom prilikom proslijedio je organizaciji "Sands" koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo nakon rođenja, piše Daily Mail. (blic.rs)