Vječna dilema: Ima li aluminijska folija pravu i krivu stranu?
Foto: Tuzlanski.ba

Svako pakovanje folije ima sjajnu i mat stranu koju svatko koristi na različiti način. U nastavku otkrivamo koja je razlika i ima li je uopšte

Teorija o upotrebi aluminijske folije u kuhinji kod svakoga je drugačija.

Zagovornici pripremanja hrane na sjajnoj strani reći će da reflektira više topline pa jelo na kraju ima hrskaviju koricu, dok oni koji preferiraju kuhanje na mat strani smatraju kako ona bolje provodi toplinu i stvara ujednačenu površinu za pečenje.

Istina je da aluminijska folija nema pravu i krivu stranu i na koji god način ju koristite, ustvari ste u pravu.

Razlika u "finišu" stvar je proizvodnje - objašnjavaju stručnjaci iz američkih Reynolds Kitchens koji već 70 godina proizvode sve što vam je ikada trebalo u kuhinji.

Folija se kod proizvodnje "valja" u slojevima. To je proces u kojem se folija pomoću topline i zatezanja dovodi do željene debljine.

Dva sloja folije obrađuju se u isto vrijeme kako ne bi došlo do pucanja. Na mjestima gdje jedan sloj folije dotiče drugi nastaje mat strana. A sjajna strana nastaje na mjestima koja nisu u doticaju. (zadovoljna.hr)