Foto: Tuzlanski.ba

Talijanske vlasti nude na prodaju kuće po cijeni nešto više od jednog eura, ali ponuda nije nimalo idealna kako se na prvi pogled može pomisliti. Radi se o napuštenim selima koja se ovom inicijativom pokušavaju vratiti u život.

Ali, s druge strane, kuće se nalaze na idiličnim lokacijama pa je za one koji traže mirne i netaknute lokacije stvar zapravo i poprilično dobra. Ostaje ipak činjenica da se radi o objektima u koje treba uložiti poveće iznose, a procjenjuje se da se radi i o nekoliko desetaka hiljada eura koliko košta renoviranje.

italija-selo-prodaja1U ponudi su z asada sela Gangi na Siciliji, Carrega Ligure u regiji Pijemont te mjesto Lecce nei Marsi u predjelu Abruzzi. Sela su napuštena, ili gotovo napuštena, uslijed loših životnih uslova, ali tamošnje vlasti vjeruju da će ova inicijativa pomoći da se te idilične lokacije ne pretvore u sela duhova.

U selu Gangi kuće nisu u tako lošem stanju pa je renoviranje puno jeftinije, ali je zato cijena pojedinog objekta oko 100 eura.

italija-selo-prodaja2Carrega Ligure poznata je po dolinama i kućama u kojima su živjeli fratri, a Lecce nei Marsi je pod zaštitom UNESCO-a. "Želimo izbjeći da se te historijske lokacije zaborave, ne postoje nikakve fondacije iz kojih bi se finansiralo održavanje stoga je ovo inicijativa s ciljem da se mladi ljudi vrate u ova sela", rekao je za Daily Mail tamošnji načelnik Gianluca de Angelis.

Prošle je godine slična inicijativa pokrenuta i u Španjolskoj, no u tom slučaju radilo se o čitavim selima koja su se nudila na prodaju po cijeni prosječnog stana. (Index.hr)