Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je u petak savjetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) u vezi s okupacijom palestinskih teritorija, opisavši takav stav "apsurdnim".

Netanyahu odluku ICJ-a o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija nazvao "apsurdnom"
Foto: Anadolu Agency

"Jevrejski narod nije okupator u svojoj zemlji, uključujući našu vječnu prijestolnicu Jerusalem, niti u Judeji i Samariji (Zapadna obala), našoj historijskoj domovini", objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Poručio je da ne priznaje odluke i presude ICJ-a.

"Nijedno apsurdno mišljenje u Haagu ne može poreći ovu historijsku istinu ili zakonsko pravo Izraelaca da žive u našim zajednicama, u zemlji naših predaka", dodao je Netanyahu.

ICJ je u odluci donesenoj u petak naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija "nezakonita" i da se treba okončati "što je prije moguće".

​​​​​Krajem 2022. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) je usvojila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da donese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine te kako politika i praksa Izraela utiču na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje iz tog statusa proizlaze za sve države i UN.