Selma Hodžić, direktorica Udruženja Tuzlanska Amica, preminula je jučer u 50. godini života.

Napustila nas je Selma Hodžić, Tuzlanka koja je ulijevala nadu generacijama osoba sa invaliditetom
Foto: Arhiva

Selma je, kroz svoj život, dala nemjerljiv doprinos djeci i mladima sa invaliditetom nudivši im nove perspektive. Borila se za promjene u društvu, povezivala stručnjake, roditelje, javnost i institucije s ciljem ostvarivanja prava ugroženih kategorija. 

''Selme ćemo se uvijek sjećati po njenom osmijehu, vedrini, ljubavi koju je pokazivala prema svima, ljubavi koju je svakodnevno u svojim razgovorima iskazivala, naročito djeci i mladima sa kojima je svakodnevno radila i pružala im nesebičnu podršku'', kazali su iz Udruženja Tuzlanska Amica.

Povodom njene smrti, oglasili su se i iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos u Tuzli kazavši da su u njoj imali saveznicu, prijateljicu, saradnicu, koja je razumjela i nesebično podržavala i sudjelovala u njihovim nastojanjima da promovišu prava i dostojanstvo svih osoba sa invaliditetom.

''I Selma je neočekivano otišla. Otišla onako kako odlaze dobri, veliki ljudi, jer kada nas takvi napuste, uvijek je iznenada i neočekivano i uvijek ostane praznina koju je nemoguće nadomjestiti. I pitamo se šta i kako dalje? Ostaje samo da se sjećamo, da pričamo o svemu dobrome i lijepom što smo imali radeći i družeći se sa Selmom, da učimo o posvećenosti, dosljednosti i istrajnosti u borbi za ciljeve za koje smo sigurni da će omogućiti dostojanstveniji i bolji život generacija osoba sa invaliditetom'', naveli su.

Ispraćaj Selme Hodžić će se obaviti sutra ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 15 sati i 30 minuta, a dženaza će se klanjati nakon ikindije namaza ispred Čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli.