Foto: Tuzlanski.ba

Nemali broj stranaca se sve češće odlučuje u Turskoj obaviti svečani čin vjenčanja.

"Ne pada nam na pamet bolje mjesto za vjenčanje od onoga uz Bosfor, u Istanbulu," kaže Stephanie iz Škotske, koja će se sa Henryem iz Sjeverne Irske vječnati na historijskom Trgu Sultan Ahmet u Istanbulu. Isto mjesto bilo je centar davnašnjeg Konstantinopolja, nekoliko stotina godina unazad. Neko vrijeme, Stephanie i Henry su živjeli u Ankari, a potom su preselili u Dubai. Međutim, na vječanje u Istanbulu su se odlučili jer su se, kako kažu, "zaljubili u Tursku."

Odnedavno vlada pravi "boom" u broju zahtjeva stranih državljana za vjenčanjem u Turskoj, izjavio je Basaran Ulusoy, predsjednik Asocijacije turskih turističkih agencija (TURSAB), za Anadolu Agency.

"Kako se povećava glasovitost Turske i napredak njenog imidža na međunarodnom nivou, tako se povećava i broj zahtjeva parova iz inostranstva za vjenčanje u našoj zemlji," kaže Ulusoy. "Veliki doprinos reputaciji naše zemlje u svijetu dale su i turske televizijske serije; naročito na Bliskom Istoku."

09_sept_wedd_stambol_n6Samo ove godine, više od tri hiljade inostranih parova odlučilo se izgovoriti sudbonosno "Da!" upravo u Turskoj. Njihov izbor je najčešće bio Istanbul, iako su se vjenčanja organizovala širom zemlje.

Gulsat Sat, zamjenica generalnog menadžera agencije za organizovanje vjenčanja - "Cremano Wedding", izjavila je za AA da se sve veći broj parova odlučuje na "bajkovite lokacije" koje imaju svoju priču.

"Turska posjeduje široko kulturno i historijsko naslijeđe, nudi zaiste krasne lokacije za vjenčanja, mnoge od njih su uz veličanstveni Bosfor."

Turski fotograf Serkan, uposlen u agenciji Photo-Latte, sjeća se američkog mladenačkog para koji je bio apsolutno fasciniran Bosforom. Sjeća se kako ih je fotografisao u jednom prefinjenom hotelu u Ortakoyu - čudesnom istanulskom naselju. Mladenka Sonia i mladoženja Charles su dvoje američkih vojnika koji su se upoznali tokom američke invazije na Afganistan. Odlučili su se vjenčati u Istanbulu...bez gostiju, prijatelja, rodbine - samo njih dvoje i svjedoci ... uposlenici hotela.

"Naše vjenčanje je bilo savršeno, od buketa cvijeća, do aranžmana na stolu," kazala je Sonia. "Vjenčanje u nekoj drugoj zemlji je veoma uzbudljivo i upravo onakvo kakvo sam zamišljala da će biti." Koštalo ih je manje od 10 hiljada dolara, za što Sonia kaže da je mnogo prihvatljivije od troška koji bi imali u SAD.

Odnos cijene i kvaliteta predstavlja značajan faktor koji privlači i parove sa najluksuznijim zahtjevima.

Od gore pomenutih tri hiljade vjenčanja, preko 500 ih se održalo u prilično ekstravagantnom okruženju i atmosferi, što je značajno doprinijelo i turističkim prihodima Turske, tvrdi predsjednik TURSAB-a.

Jedna od ekstravaganci je bilo i vjenčanje Henrya i Stephanie - na balkonu luksuznog hotela Four Seasons u Sultan Ahmetu, sa magičnim pogledom na Plavu džamiju i Aja Sofiju.

"Saberemo li kvalitet ovog zdanja, uslugu i potpuno iskustvo, mislimo da smo dobro utrošili naš novac. Ovakvo vjenčenje, bilo u Velikoj Britaniji ili Istanbulu, nije ni tako jeftino; ali Istanbul nudi mnogo više za isti novac."

U maju mjesecu 2011. godine, Lakshmi Mitaal - poslovni tajkun i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, bio je domaćin vjenčanja njegove nećakinje. Vjenčanje se održalo u raskošnom istanbulskom hotelu Ciragan Palace, objektu nenadmašne ljepote, u blizini Bosfora, jedinom hotelu - palati u Turskoj, napominje njegov direktor Guclen Aksu.

"Stotinama godina, palate su služile sultanima; to je činjenica koja privlači parove da odaberu ove objekte za njihovo vjenčanje," kaže Aksu, dodajući da se u posljednjih pet godina oko 500 parova vjenčalo u Ciraganu.

Parovi su uglavnom iz bliskoistočnih zemalja, no ima ih i iz Rusije, Irana, Azerbejdžana i Evrope. U Istanbulu se osjećaju kao kod kuće, tvrdi Aksu.

Gulsat Sat iz agencije Cremano Wedding kaže da Indijci i Arapi u prosjeku potroše od 200 do 500 hiljada dolara na vjenčanje, dok se kod Evropljana izdvaja od 50 do 150 hiljada, jer je i broj zvanica uglavnom manji.

Vjenčanja stranih parova u Turskoj nisu ograničena samo na Istanbul. Atraktivne lokacije su i na jugu Turske, poput Antalye i Bodruma.

Richard i Karly su iz engleskog grada Hertfordshire i planiraju se vjenčati u Kalkanu, na jugozapadu Turske. Biće to za njih alternativa "skupim" vjenčanjima u Engleskoj, jer će ih koštati manje od 25 hiljada dolara.

"Veoma smo uzbuđeni zbog ovog, za nas velikog, dana i radujemo se što će se i naše porodice i prijatelji upoznati sa ovako lijepim mjestom u Turskoj." (AA)