Foto: Tuzlanski.ba

Jeste li čuli za havajskog liječnika koji je izliječio cijeli psihijatrijski odjel a da ni jednog pacijenta nije ni upoznao, a kamoli tretirao?

1218200_f260To je postigao uz pomoć havajske prakse zvane ho'oponopono. Ona se naveliko prakticira na Havajima, a postala je svjetski hit nakon što je objavljeno da je pomoću te metode tamošnji liječnik Hew Len u jednoj mentalnoj instituciji izliječio sve psihički poremećene pacijente, a da uopće nije radio na njima nego na sebi. Svi do jednog su izliječeni tako što je za svakog pojedinačno, gledajući u njihove povijesti bolesti slao Bogu četiri misli: "Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala ti."

hooponoponoUčinkovitost ovog procesa je u preuzimanju potpune odgovornosti za svaku okolnost u kojoj se nalazimo, jer sve što se javlja u našim životima samo je projekcija naših unutarnjih "programa". Dr. Hew Len je preuzeo odgovornost (a ne krivnju) za stanje pacijenata bolnice u kojoj je radio jer su postali dio njegove stvarnosti (života). Za razliku od ostalih terapeuta, koji misle da je problem u pacijentima, on se vodi idejom da je problem u njemu jer je svaki vanjski problem u njegovom životu projekcija nekog unutrašnjeg problema.

coverHo'oponopono se vodi idejom da liječenjem sebe liječimo druge, ili da čineći sebi dobro, i drugima činimo dobro. Polazeći od toga da je svatko sam odgovoran za sve što mu se događa u životu i za stanje svake osobe s kojom dolazi u doticaj, spomenuti liječnik je ovom molitvom zatražio od Božanstva (na engleskom "Divinity") oprost i pružio ljubav. Pokajanjem je očistio "programe" u svojoj podsvijesti koji su bili odgovorni za pojavljivanje pacijenata u njegovom životu. Ti programi se odnose na sve umne i emocionalne memorije pohranjene u njemu, svjesno i nesvjesno. Kada je pročitao dosjee pacijenata, nije se bavio određenom osobom nego emocijama i stavovima koje je on pritom doživljavao (odbojnost, strah, predrasude - vezano uz mentalne bolesnike). Kako je pokajanjem i izricanjem ljubavi čistio ono toksično što je bilo u njemu a što je imao zajedničko s pacijentima, tako su automatski i oni postajali čistiji i zdraviji. Izliječio ih je time da je pokajanjem odbacio sve predrasude i emocije koje je imao vezano uz mentalne bolesnike, a koje su ga ometale da osjeća ljubav, pa je tako pročišćen koristio ljubav kao sredstvo liječenja.

Bez ikakva znanja o tome, pacijenti su se potpuno oporavili i to odjeljenje bolnice je zatvoreno jer više nije bilo pacijenata. Nevjerojatno, ali istinito! Slična mnogobrojna "čuda" koja je potaknuo simpatični Dr. Hew Len opisana su u knjizi Dr. Joe Vitalea (poznat iz dokumentarca "Tajna") pod nazivom "Zero Limits".

(zivotna-skola.hr)