Sportski ritual: Priča o srednjem prstu koji će postati slavan (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Znamo za brojne rituale koje sportisti izvode prije utakmice, trke, boja ili nadmetanja, no priča iz Kanadi je do sada najinteresantnija.

Santo Condorelli je kanadski plivač, a njegov ritual zabilježit će sve kamere svijeta. Naime, on prije svakog uskakanja u bazen - pokaže srednji prst prema publici.

Nemojte ga pogrešno shvatiti - ne pokazuje publici srednji prst, nego jednoj osobi koja se tamo nalazi. Svom ocu.

A vjerovali ili ne, postoji razlog. Tradicija ide još od doba kada je Condorelli bio frustrirano dijete, jer je gubio u plivačkim trkama od starijih sportista. Onda je njegovom ocu sinula ideja.

"Vidi, prije svake trke moraš sebi da izgradiš samopouzdanje, i to tako da prepadneš one koji se bore protiv tebe. Svaki put kada budeš iza blokova - pošalji mi srednji prst, a poslat ću ga i ja tebi", kazao mu je otac tada - kao dječaku.

Condorelli je taj savjet poslušao tada kao i dijete, ali i kroz profesionalnu karijeru. Sada ima 21. godinu, i ide na svoje prve OI.

Prije nekoliko godina, Condorelli je tražeći oca u publici - na nacionalnom takmičenju tako pokazao srednji prst kamerama. Poslije toga, prenosi Canadian Press morao je da piše pismeno izvinjenje - te da objasni svoj postupak. Taj momenat možete pogledati na 1:30 videa.

U nedjelju Condorelli će imati priliku nastaviti tradiciju, tako što će ocu uputiti "srednjak" na utrci 100 metara slobodnim stilom, te u četvrtak 50 metara.

Njegov srednji prst će dakle biti slavan. (N1)