Foto: Tuzlanski.ba

Anatomija zmija je jedinstvena. Zbog svoje fleksibilnosti i okretnosti mogu prodrijeti na gotovo nepristupačna mjesta i tamo ostati neko vrijeme. Ali ove anatomske karakteristike im ponekad mogu zadati probleme - na primjer, kao ova zmija.

Ova priča se odigrala u regiji Northern Rivers u Australiji. Prilikom zamjene cijevi u kući, vodoinstalater nije mogao shvatiti zašto je cijev začepljena, ali kada ju je podijelio na dijelove, sve je postalo jasno.

U jednoj od cijevi vidio je namotanog rombičnog pitona. Očigledno, piton je u početku puzao po cijevima, a zatim je odlučio da se vrati - ali se "presavio na pola", pa sam nije mogao izaći iz ove situacije.

Vodoinstalater je odmah kontaktirao stručnjake za zmije. Odnio mu je lulu sa pitonom. Pomoću specijalnih alata spasilac je oslobodio zmiju - međutim, nakon puštanja, nije se micala.

Spasilac nije bio siguran da li će zmija preživjeti. Međutim, nakon tople kupke, uklanjanja nekoliko parazita iz tijela i udobnog ograđenog prostora, zmija je oživjela.

"Obećao sam da ću spasiti zmiju", kasnije je rekao spasilac. I tako se dogodilo! Piton je pregledan u lokalnoj veterinarskoj stanici i uzet na posmatranje. Nakon oporavka pušten je nazad u divljinu.