Rodila prvo dijete u 65-oj i poručila: ''Nikada ne odustati''
Foto: Tuzlanski.ba

Jedna Izraelka, stara 65 godina, postala je najstarija porodilja u Izraelu i jedna od najstarijih u svijetu, kada je u ponedjeljak rodila svoje prvo dijete, javili su danas izraelski mediji.

Haja Sara Šahar, ultraortodoksna Jevrejka iz Bnei Braka, kraj Tel Aviva, rodila je svoje prvo dijete, zdravog dječaka, u ponedeljak u bolnici Meir u Kfar Sabi, navode mediji, prenosi Tanjug.

Ona ja pokušavala da ostane trudna otkako se vjenčala prije 45 godina. Beba je rođena carskim rezom, a začeta je in-vitro oplodnjom, spermom donatora ili kupljenom - bolnica nije do kraja objelodanila.

Sahar i njen suprug Šmuel (67) pripisali su uspješnu trudnoću blagoslovu svog rabina, navode izraelski mediji.

Doktorica Tal Bitor, ginekolog u izraelskoj bolnici Meir, gdje je rođen dječak od 2,68 kilograma, izjavila je da Šahar može da doji, iako je u poodmaklom dobu.

"Mi ne preporučujemo pokušaje trudnoće poslije 54 godine, ali smo bili vrlo uzbuđeni tokom porođaja. Ne sumnjamo da će ona biti odlična majka. Ona je posebna osoba. Beba je vrlo slatka", rekla je doktorica.

"Nikada ne odustati"

Vještačka oplodnja u Izraelu je zabranjena poslije 54. godine.

Doktorica je takođe rekla da je trudnica redovno dolazila u kliniku za praćenje visoko rizične trudnoće, išla na neophodne testove i ultrazvuk, da je uvijek sarađivala, nikada se nije žalila, niti joj je bila potrebna duga hospitalizacija.

Nakon porođaja je poručila: "Nikada ne odustati".

Prošle godine je jedna 61- godišnja žena rodila sina u bolnici u Jerusalemu.

Izraelski mediji navode da nije sasvim jasno ko je nastarija porodilja u svijetu.

Prije dvije godine britanski Daily Mail je objavio da je Radžo Devi Lohan iz Indije nastarija porodilja koja je rodila dijete u 69-oj godini.

Međutim, 2008. godine je ABC news javio da je jedna druga Indijka, Omkari Pankvar, rodila blizance u 72-oj godini.

Jerusalem Post spominje i Mariu del Karmen Busadu de Laru iz Španije koja je rodila blizance sa 67 godina. (Tuzlanski.ba)