Željno očekivani blizanci pande Meng Meng u Berlinu, zdravi, živahni i veseli došli su na svijet.

Foto: Berlin Zoo

Nakon ultrazvučnog dokaza da mama panda Meng Meng nosi blizance, samo 11 dana kasnije, zdravi i veseli došli su na svijet. Bebe teže 169 g i 136 g i duge su oko 14 cm. Kao i drugi veliki medvjedi, divovske pande rađaju se gotovo gole, gluhe, slijepe i ružičaste. Tipični crno-bijeli crtež pande razvija se tek kasnije. Spolovi još nisu sa sigurnošću utvrđeni. 

“Laknulo mi je što su oboje rođeni zdravi. Mališani ostavljaju živahan utisak, a majka Meng Meng svima nam pokazuje šta znači riječ “medvjeđa ljubav” – ona se dirljivo brine za svoje potomstvo,” kaže veterinarka i direktorica zoološkog vrta i životinjskog parka dr. Andreas Knieriem

Nova porodica, će vrijeme “upoznavanja” provoditi u drugom dijelu štale s pandama i do daljnjeg neće biti vidljiva posjetiteljima zoološkog vrta. 

S obzirom da velike pande, obično, podižu samo jedno mladunče, berlinski Zoo vrt, odlučio je podržati mamu Meng Meng u podizanju svojih blizanaca. Oni dnevno provode dva do tri sata sa mamom, a inače se o njima brine tim za pande u udobnom, toplom inkubatoru.

Pozadina velike pande

Zahvaljujući intenzivnim mjerama protiv krivolova i promicanju zaštićenih područja i povezujućih koridora, populacija se donekle oporavila, ali je velika panda klasificirana kao "ugrožena" na "Crvenom popisu" Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), s gotovo 2000 jedinki u svom prirodnom staništu. Ali bez mjera zaštite velika panda bi najvjerojatnije već izumrla, ističu iz berlinskog Zoo vrta.

U martu ove godine, nakon intenzivnog promatranja i pomne pripreme od strane međunarodnog tima stručnjaka, izvršena je umjetna oplodnja medvjedice Meng Meng. Ženke velikih pandi mogu se razmnožavati samo oko 72 sata godišnje; fragmentacija prirodnog staništa otežava životinjama da pronađu jedna drugu tokom sezone parenja.