Proizvod o kojem se najviše pričalo u jeku inflacije: Evo kako nastaje maslac
Foto: Tuzlanski.ba

U jeku inflacije posljednjih mjeseci, jedan od proizvoda o kojem se najviše pričalo bio je maslac, piše DW

Cijene su naglo skočile. Pakovanje običnog maslaca od 250 grama u dućanu je koštalo i po 3-4 eura. Gurmane takve cijene ne šokiraju.

Za vrhunski maslac oni su spremni platiti i dva puta više.

Sjever Francuske je savršena baza za proizvodnju maslaca.

Ekološka poljoprivednica, Stephanie Catherine objašnjava kako se zapravo proizvodi običan maslac.

"Za kilogram maslaca nam treba oko 18 litara mlijeka. Svu tu raznolikost biljnog svijeta na livadikasnije se može okusiti i u vrnju, odnosno u mslacu", navodi

Preko noći se mlačenica odvojila od vrhnja, a vrhnje se onda tuče u posebnoj mašini.

"Vrhnje prolazi kroz razne faze u tom procesu, najprije postane tučeno vrhnje. A sada se počinju formirati frudice maslaca", zaključila je.

Evo kako se taj maslac može oplemeniti

"Formiraju se veće nakupine grudvica i to je onda maslac"

Nakon ovog posla, slijedi poseban proces gnječenja maslaca.

"To je fizički naporan rad, tu je 50 kilograma maslaca koji moram obraditi. Jedna runda traje između 10 i 25 minuta. Što duže traje sve je lakše", kazao je Eric Michaudel, radnik fabrike.

Šta se događa sa okusom maslaca?

"Maslac još uvijek sadrži određenu količinu vode, a možemo je oduzeti dodavanjem soli. Osim toga, mašina u maslac još jednom ubacuje zrak, tako da se može razviti njegova kompletna aroma. To je kao kod dobrog vina, kazal je Julie Sugliani.