Pavegen: Podloga koja energiju vašeg hoda pretvara u električnu energiju (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Izumitelju ovog poda koji proizvodi struju je do prototipa trebalo 15 sati, ali do investitora nekoliko godina

Kao što svi koji se bave joggingom znaju da trčanje i hodanje troši mnogo energije. Ali ona se nepovratno gubi. Da se to ne bi desilo kompanija Pavegen je smislila podloge koje vašu energiju hodanja pretvara u električnu energiju.

Pavegen prikuplja energiju vaših koraka, jer kada vam noga potone u podlogu oko 1 cm, akrivira se mali zamajac koji okretanjem vašu kinetičku energiju pretvara u električnu.

Ljepota ovih podova je da mogu da se postave bilo gdje - na aerodromima, tržnim centrima, i ostalim površinama na kojima ima mnogo pješaka. Čovjek koji je sve izmislio Laurence Kemball-Cook je do prvog prototipa došao za svega 15 sati.

Mnogo više mu je trebalo da nađe investitora jer su ga mnogi uključujući i vladu odbili. To je bilo prije sedam godina, a sada se pavegen nalazi i na Heathrow aerodromu, ali i u Nigeriji. Prvobitni je bio četvorougaoni, pa je “hvatao” energiju samo u centru panela, a sada je trougaoni i ima “generatore u svakom ćošku".

Oni sa svakim korakom proizvedu pet vati, što nije mnogo. Pavegen je bio postavljen u finišu Pariskog maratona, gdje je proizveo 4,7 kilovata energije. Iako ima i efikasnijih “zelenih” izvora energije ovaj nije za odbacivanje. (newsweek.rs)